Nos itt van az első problémám. Az alábbi kapcsolást csináltam meg mélyszűrőnek. El van írva az IC neve mert nem TL062 hanem TL072 lenne. Nem is ez a lényeg.A sztereo audió bemenet a két ellenállás után össze van kapcsolva. Ebből mono lesz, nem? Ha én ennek a bemenetére is meg egy másik előerősítő bemenetére ugyanazt a jelet vezetem (tulajdonképpen összekötöm), akkor a másik sem fog stereo jelet kapni? Létezik valami kapcsolás amivel szétosztom a jelet?
A másik probléma, hogy a vágási frekvencia túl alacsony, kb 110-130Hz. A mély csak puhog tőle, nincs igazán húzása. Ezen a frekvencián szeretnék változtatni felfelé. Ehhez melyik kondit kell kicsrélni? C4 vagy C5 és nagyobbat vagy kisebbet tegyek helyette?
Nos itt van az első problémám. Az alábbi kapcsolást csináltam meg mélyszűrőnek. El van írva az IC neve mert nem TL062 hanem TL072 lenne. Nem is ez a lényeg.A sztereo audió bemenet a két ellenállás után össze van kapcsolva. Ebből mono lesz, nem? Ha én ennek a bemenetére is meg egy másik előerősítő bemenetére ugyanazt a jelet vezetem (tulajdonképpen összekötöm), akkor a másik sem fog stereo jelet kapni? Létezik valami kapcsolás amivel szétosztom a jelet?A másik probléma, hogy a vágási frekvencia túl alacsony, kb 110-130Hz. A mély csak puhog tőle, nincs igazán húzása. Ezen a frekvencián szeretnék változtatni felfelé. Ehhez melyik kondit kell kicsrélni? C4 vagy C5 és nagyobbat vagy kisebbet tegyek helyette?
[...]Első tippre amúgy C1 lesz a szűrő a negatív visszacsatoló körben, C2 C3 C6 C7 pedig az erősítö fokozatokat hidegíti. Ha frekiátviteli problémák (alsóhatár frekvencia) lennének azokat is érdemes átnézegetni.Kondi méretezés: Rdinamikus=1/2*pi*f*C avagy Rkomplex=1/j*omega*t Szal minél nagyobnb a kondi annál alacsonyabb a rajta átvihető freki. Ez negatív visszacsatoló körben pont fordított viselkedést eredményez: minél nagyobb a kondi annál nagyobb a visszacsatolás, annál többet fog kivágni a zenéből.Szal ha bejön a tippem C1-gyel akkor csökkentsd a kapacitását Remélem nem írtam nagy hülyeséget Rég volt már az a villamosságtan
110-130 Hz az nem alacsony Ha nem szól szépen az már hangfal probléma. Én asszem 80 Hz-nél vágatom a mélyet a málynyomóra, afelett a frontjaim is bőven szólnak (olyan 45-50 Hz-esetén a maradék 30-40 Hz pont elég átfedést biztosít hogy kiegyensúlyozott legyen a hangkép).
A 130Hz szerintem is bőven jó, persze attól függ hogy a top ládák hány Hz-ig mennek le. Ha ilyen kicsi szatellitek akkor lehet, hogy lesz egy kis lyuk az átvitelben, de ha jól tervezett és jó méretű (Ø 13-16 cm) fa dobozos hangszórók akkor simán lemegy akár 50-60 Hz-ig is, akkor a szubra nem kell sokkal magasabbat engedni.
Szerintem a C1 nagyon kis értékű így is, ezen alacsony frekvencia nem nagyon megy át, tehát csak magasakat fog visszacsatolni, és mivel invertáló a fokozat ezért ez növelné a magas hangok erősítését -szerintem- (nekem is rég volt x3 )Meglátásom szerint a második fokozat végzi a vágást, azon belül is a C4 kondi az ami a földre vezeti a magas hangokat, a mélyek számára pedig szakadásként jelenik meg, így azok bejutnak a műv.erősítőbe. Tehát ha ennek értékét csökkentjük növekszik az a freki amit földre fog vágni, és többet enged a fokozatra.
http://www.sonido.hu - itt van hangláda. Egy haverom megcsinálta az embermagas változatot, 1 db hangszóró van benne (SFR-200), és rohadt jól szól.http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125074 - fórum hozzája itten e.
Te ez tök jó. Elsőre az embermagas szóról valami Beyma-hoz hasonló jutott eszembe tüdőszaggató robajjal, de ahogy nézem ez nem arról szól. Nem olvastam végig, de sztem arra jó, hogy nagy élethűséggel adjon vissza minden hangot.