fhu
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2010-09-09, 11:27:40

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
* Főoldal Súgó Bejelentkezés Regisztráció
+  fhu
|-+  Általános topigok
| |-+  Random
| | |-+  Hobbi elektronika
« előző következő »
Oldalak: 1 Nyomtatás
Szerző Téma: Hobbi elektronika  (Megtekintve 416 alkalommal)
Deep
"Megerősített" tag

Nem elérhető Nem elérhető

woodhacker

« Dátum: 2010-02-09, 09:50:26 »

Szeretsz kapcsolásokat építeni? Esetleg ilyen szakterületen tanulsz? Felmondta a szolgálatot valamelyik jól bevált kütyüd, de nem akarsz sokat költeni a szervízre? Kérdezz, oszd meg tudásod, segítsünk egymásnak!
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #1 Dátum: 2010-02-09, 10:12:32 »

Van egy folyamatban lévõ projektem. Ez egy 2.1 hangcucc. A hangfalak már készen vannak, ideje foglalkoznom az erõsítõvel is.

Az erõsítõ 2 végfokmodult tartalmazna: a szélessáv meghajtására egy TDA2004A, a mélysugárzóréra egy TDA2030 szolgálna. Az utóbbi elé már készen van egy aluláteresztõ TL072-vel, de szeretnék rajta módosítani, mert a vágási frekvencia túl alacsony. A szélessáv elé egy hangszinszabalyzó kapcsolást szeretnék a mély csillapítására. Ezenkívül nem tudom, kell-e még elé valami elõfok. Valamint egy limitert is beiktatnék, hogy véletlen sem tudjam túlvezérelni a hangfalakat.

Ebben szeretnék némi segítséget, tanácsot, nem akarom csak úgy összedobni.
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
HungaryFox
"Megerősített" tag

Radioaktivista

« Válasz #2 Dátum: 2010-02-09, 14:30:54 »

Jajj, ne, ne, ne... ÁÁÁÁÁ, a végzetem utolért... és az nem Deep

én jelzem, hogy én 2 évet tanultam elektronikai alapismereteket és most fejezem be a 2. évi elektrotechnikai alapismereteket, és foglalkoztunk erősítő áramkörökkel, még építettünk is és nekem is van jó pár házi ketyerém itthon
nem annyira mélyedtem bele, van pár TDA 2003-as és 2030-as 10W és 14W-os erősítőm, emellett van még TDA 7265-ös 2×25Wos és TDA 7297-es 2×15W-os erősítőm, pár kivezérlésjelző és egyéb kis mütyürök

nem tudom, hogy a tudásom kb megfelelne-e annak a szintnek amilyen segítséget kérnél, mert lehet nagyobb ebben a téren a tudásod mint nekem
Naplózva
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #3 Dátum: 2010-02-09, 16:09:48 »

A kivezérlésjelző készen van, LM3915öt használok. Itt van egy kis szimuláció, hogyan terveztem: http://www.youtube.com/watch_private?v=dhxwk_NGqA4&sharing_token=eAPR4R9SoqP7Vb2_o8hkqg (Ne kattogjon rá akit nem érdekel, mert limitálva van erre az URL-re a nézettség)

A stereo sávra egyet meg külön a mélyre egyet. Ha nem tetszik neked a LEDek sorrendje, akkor szólj nyugodtan!
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
HungaryFox
"Megerősített" tag

Radioaktivista

« Válasz #4 Dátum: 2010-02-09, 16:23:17 »

én csak sima stereo erősítőt csináltam eddig, arra egy vákumcsöves fluroeszkáló kivezérlésjelzőt XD nem tudom mi a hivatalos neve XD

vannak egyszerű 12 ledes kis kivezérlésjelzőim, azokat egyszerűen 8 zöld, 2 sárga és 2 piros leddel láttam el, meg van még itthon egy zacskónyi ledem XD
Naplózva
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #5 Dátum: 2010-02-09, 17:36:39 »

Én kivezérlésjelzővel már nem foglalkozom, tudom mit bír a cucc, és hallom ha esetleg eléri. Más kezében meg úgysem fog diszkózni a cucc, hogy csak a 0dB-t kelljen figyelnie a csávónak... xD

Nálam az alap cucc egy közel 20 éves VideoTon sztereó rendszer ami áll egy erősítő+rádió egységből (RA 6363 S) és egy pár kétutas hangdobozból (DB 2040 A).
A 20 centis mély-középre és az eszköz korára való tekintettel, kímélő üzemmód miatt jutottam arra, hogy kell egy szub láda, ami tehermentesíti ezeket a nem fiatal hangszórókat a mély hangoktól.

Az általam is megépített láda szerkezetét egy Karlson nevű úriember fejlesztette ki, a tervek megtalálhatók több helyen a neten (Karlson enclosure). Most valahogy így néz ki (ha lesz rá érkezésem, az építés korábbi frázisait is feltöltöm valahova) : [KÉP]
Az első felén még egy Somogyi hangszaróval, az utóbbi képeken már egy Magnat xPress 12-es mély-sugárzóval van szerelve. Vár még rá egy felületkezelés (festés vagy pác+lakk, esetleg textil)

Az erősítő amit hozzá építettem egy 100W-os (na jó, jelenleg inkább csak 70W) monó végfok, TDA 7294-el a középpontban, előtte egy elég jól paraméterezhető szub szűrő, mögötte pedig egy relés hangszóró-védelem van. A nyák-tervet három meglévő kapcsolásból ollóztam össze, sz'al nem saját, de némileg átalakítottam (pl. sokkal kisebb lett). Erről már több képet is dobtam fel [ide]
Naplózva

A tejbegrízben a legjobb dolog a kakaó.

Fotóim: Art-work, Flickr
 ▼ ▼
   ▼
ThomaS
"Megerősített" tag

« Válasz #6 Dátum: 2010-02-09, 19:01:18 »

Hm... Nekem is szívem csücske az elektronikai barkácsolás, csak sajna ezer éve nem csinálom :( Régebben volt pár próbálkozás meg tanultam is, de nem ártana átnézni alaposan a dolgokat ha most le kéne ülni tervezni :) Meg lusta voltam megvettem bótban :) De valami kis hobbielektronikai "szagkör" az funny lenne.
Naplózva
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #7 Dátum: 2010-02-16, 15:18:32 »

Nos itt van az első problémám. Az alábbi kapcsolást csináltam meg mélyszűrőnek. El van írva az IC neve mert nem TL062 hanem TL072 lenne. Nem is ez a lényeg.

A sztereo audió bemenet a két ellenállás után össze van kapcsolva. Ebből mono lesz, nem? Ha én ennek a bemenetére is meg egy másik előerősítő bemenetére ugyanazt a jelet vezetem (tulajdonképpen összekötöm), akkor a másik sem fog stereo jelet kapni? Létezik valami kapcsolás amivel szétosztom a jelet?

A másik probléma, hogy a vágási frekvencia túl alacsony, kb 110-130Hz. A mély csak puhog tőle, nincs igazán húzása. Ezen a frekvencián szeretnék változtatni felfelé. Ehhez melyik kondit kell kicsrélni? C4 vagy C5 és nagyobbat vagy kisebbet tegyek helyette?
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
ThomaS
"Megerősített" tag

« Válasz #8 Dátum: 2010-02-17, 14:33:41 »

Nos itt van az első problémám. Az alábbi kapcsolást csináltam meg mélyszűrőnek. El van írva az IC neve mert nem TL062 hanem TL072 lenne. Nem is ez a lényeg.

A sztereo audió bemenet a két ellenállás után össze van kapcsolva. Ebből mono lesz, nem? Ha én ennek a bemenetére is meg egy másik előerősítő bemenetére ugyanazt a jelet vezetem (tulajdonképpen összekötöm), akkor a másik sem fog stereo jelet kapni? Létezik valami kapcsolás amivel szétosztom a jelet?

Mondjuk hogy mono :) Közösített jeled jeled lesz, ez a legegyszerűbb módja hogy szummázz egy jelet, és ne verd oda az előző végfok kimeneteit. Többnyire ezt a megoldást használják közösítéshez, ezt a jelet újra szétválasztani már nem tudod, max dual mono kimenetként 2 erősítőre tudod küldeni, bár nem sok értelme van (hacsak nem két mélyládát akarsz meghajtani).

A másik probléma, hogy a vágási frekvencia túl alacsony, kb 110-130Hz. A mély csak puhog tőle, nincs igazán húzása. Ezen a frekvencián szeretnék változtatni felfelé. Ehhez melyik kondit kell kicsrélni? C4 vagy C5 és nagyobbat vagy kisebbet tegyek helyette?

110-130 Hz az nem alacsony :) Ha nem szól szépen az már hangfal probléma. Én asszem 80 Hz-nél vágatom a mélyet a málynyomóra, afelett a frontjaim is bőven szólnak (olyan 45-50 Hz-esetén a maradék 30-40 Hz pont elég átfedést biztosít hogy kiegyensúlyozott legyen a hangkép).

Első tippre amúgy C1 lesz a szűrő a negatív visszacsatoló körben, C2 C3 C6 C7 pedig az erősítö fokozatokat hidegíti. Ha frekiátviteli problémák (alsóhatár frekvencia) lennének azokat is érdemes átnézegetni.

Kondi méretezés: Rdinamikus=1/2*pi*f*C avagy Rkomplex=1/j*omega*t Szal minél nagyobnb a kondi annál alacsonyabb a rajta átvihető freki. Ez negatív visszacsatoló körben pont fordított viselkedést eredményez: minél nagyobb a kondi annál nagyobb a visszacsatolás, annál többet fog kivágni a zenéből.
Szal ha bejön a tippem C1-gyel akkor csökkentsd a kapacitását :)

Remélem nem írtam nagy hülyeséget :D Rég volt már az a villamosságtan :D
Naplózva
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #9 Dátum: 2010-02-17, 17:58:46 »

Ha ennek és egy másik erősítőnek a bemenetére is ugyan azt a forrást kötöd (gyakorlatilag párhuzamosan) akkor arra még sztereó jel fog kerülni csak a 39K+39K miatt romlik a csatorna áthallás (az egyik oldal jobban átszól a másikba)

A 130Hz szerintem is bőven jó, persze attól függ hogy a top ládák hány Hz-ig mennek le. Ha ilyen kicsi szatellitek akkor lehet, hogy lesz egy kis lyuk az átvitelben, de ha jól tervezett és jó méretű (Ø 13-16 cm) fa dobozos hangszórók akkor simán lemegy akár 50-60 Hz-ig is, akkor a szubra nem kell sokkal magasabbat engedni.

[...]
Első tippre amúgy C1 lesz a szűrő a negatív visszacsatoló körben, C2 C3 C6 C7 pedig az erősítö fokozatokat hidegíti. Ha frekiátviteli problémák (alsóhatár frekvencia) lennének azokat is érdemes átnézegetni.

Kondi méretezés: Rdinamikus=1/2*pi*f*C avagy Rkomplex=1/j*omega*t Szal minél nagyobnb a kondi annál alacsonyabb a rajta átvihető freki. Ez negatív visszacsatoló körben pont fordított viselkedést eredményez: minél nagyobb a kondi annál nagyobb a visszacsatolás, annál többet fog kivágni a zenéből.
Szal ha bejön a tippem C1-gyel akkor csökkentsd a kapacitását :)

Remélem nem írtam nagy hülyeséget :D Rég volt már az a villamosságtan :D

Szerintem a C1 nagyon kis értékű így is, ezen alacsony frekvencia nem nagyon megy át, tehát csak magasakat fog visszacsatolni, és mivel invertáló a fokozat ezért ez növelné a magas hangok erősítését -szerintem- (nekem is rég volt x3 )

Meglátásom szerint a második fokozat végzi a vágást, azon belül is a C4 kondi az ami a földre vezeti a magas hangokat, a mélyek számára pedig szakadásként jelenik meg, így azok bejutnak a műv.erősítőbe. Tehát ha ennek értékét csökkentjük növekszik az a freki amit földre fog vágni, és többet enged a fokozatra.
Naplózva

▼ ▼
   ▼
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #10 Dátum: 2010-02-17, 18:40:23 »

110-130 Hz az nem alacsony :) Ha nem szól szépen az már hangfal probléma. Én asszem 80 Hz-nél vágatom a mélyet a málynyomóra, afelett a frontjaim is bőven szólnak (olyan 45-50 Hz-esetén a maradék 30-40 Hz pont elég átfedést biztosít hogy kiegyensúlyozott legyen a hangkép).

Nem lehet láda probléma, mert jelenleg egy lemezjátszó erősítőjéről hajtom (TBA 810 ha jól tudom) és szép mélyeket produkál. Egy picikét érezni is az egész szobában. Csak a szűrő közbeiktatásával jelentkezett a mély buhogás. És érzem, hogy túl alacsonyan vág, nincsenek benne azok a frekvenciák amik megadnák a 'húzását' az egésznek.

A 130Hz szerintem is bőven jó, persze attól függ hogy a top ládák hány Hz-ig mennek le. Ha ilyen kicsi szatellitek akkor lehet, hogy lesz egy kis lyuk az átvitelben, de ha jól tervezett és jó méretű (Ø 13-16 cm) fa dobozos hangszórók akkor simán lemegy akár 50-60 Hz-ig is, akkor a szubra nem kell sokkal magasabbat engedni.

Egy szatellitben van 2db 15ös (néhányan 16.5ösnek mondják) és 2 csipogó. Természetesen fa dobozos. A mély frekvenciákat nem a legszebben adja, viszont a közép és a magas nagyon jó. A Mélyben van egy 25ös és szubládának van tervezve. Csak az elején van 2 szubcső. Egész mélyre le tud menni, viszont zenehallgatáskor dinamikája is van, nem úgy mint a legtöbb házimozi cuccnak. Ezért kéne a tényleges 100Hz körüli értéket beállítani, mert most tuti nem enged át annyit.

Szerintem a C1 nagyon kis értékű így is, ezen alacsony frekvencia nem nagyon megy át, tehát csak magasakat fog visszacsatolni, és mivel invertáló a fokozat ezért ez növelné a magas hangok erősítését -szerintem- (nekem is rég volt x3 )

Meglátásom szerint a második fokozat végzi a vágást, azon belül is a C4 kondi az ami a földre vezeti a magas hangokat, a mélyek számára pedig szakadásként jelenik meg, így azok bejutnak a műv.erősítőbe. Tehát ha ennek értékét csökkentjük növekszik az a freki amit földre fog vágni, és többet enged a fokozatra.

Azért is kérdeztem eleve úgy, hogy C4 vagy C5, mert egyszer a volt kollégám aki elektronikai műszerész végzettségű már megmondta, de nem jegyeztem fel és elfelejtettem. Már nem tudok vele találkozni. A C4 cserét kipróbálom, kicsrélem kisebbre, aztán írom a tapasztalatokat.
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #11 Dátum: 2010-02-17, 19:54:45 »

Deep:

Pár észrevétel:
Az a 2db 15cm-es hangszóró bőven elég kell hogy legyen, hogy a szubnak tényleg semmi más dolga ne legyen csak a szub-basszust leadni (<100Hz)

Szubnak viszont a 25cm-es hangszóró kicsi, hacsak nem egy autó-hifis állat.
A puhogást meg valószínűleg azért érzed, mert a láda eleve band-pass felépítésű (sáváteresztő), ami azt jelenit, hogy (tervezéstől függően) például 30Hz-től 120Hz-ig képes lesugározni. Ha a hangszóró rezonancia frekije (fs, nem= alsó határfreki) pl. 45Hz akkor az alatt már csak levegőt fog tolni a doboz, és ha nem jó a méretezés akkor még hangja is lesz a levegőzésnek...

A harmadik: éppan azért mert a szetellitek elég jónak tűnnek, és a mélynyomó is band-pass dobozba került, feleslegesnek érzem hogy az írt 110-130 Hz-nél magasabban kellene vágnia a szűrőnek, tehát jó az így. ;)
Naplózva

▼ ▼
   ▼
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #12 Dátum: 2010-02-17, 20:21:27 »

Deep:

A jobb vagy bal oldalira hasonlít a mélyládád?
[KÉP]
Naplózva

▼ ▼
   ▼
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #13 Dátum: 2010-02-17, 21:32:22 »

Így van, sáváteresztõ láda. A jobb oldalira hasonlít. Egy somogyi kevlár került bele, tudom nem a legjobb de az eddigi tapasztalatok szerint elég lesz. A frekvencia átviteli tartománya 30-2500Hz, az amit te mondasz akkor 45Hz körül lehet. Szinuszjellel próbálgattam, de nem volt plusz hangja a 40Hz alatti tartománynak. 25Hz amit még ki lehet hallani belõle.

Abban igazad van, hogy elég lenne az a 110Hz (max 130) de csak akkor ha tényleg annyi lenne. Ezt az értéket azért írtam, mert ezt írják errõl a kapcsolásról. Hogy nekem mennyit enged át azzal kisérletezhetek de ezek szerint nem fogja túlságosan megközelíteni a 100at. Ahogy írtam is, ha egy lemezjátszó erõsítõjével és az abba épített hangszínszabályzóval szépen szól, akkor valószínũ a szũrõ nem a legjobb.
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
FzFx
"Megerősített" tag

Fox Entity

« Válasz #14 Dátum: 2010-02-18, 21:00:09 »

http://www.sonido.hu - itt van hangláda. Egy haverom megcsinálta az embermagas változatot, 1 db hangszóró van benne (SFR-200), és rohadt jól szól.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9125074 - fórum hozzája itten e.
Naplózva

~(,;;,)~
Cthulhu is awaken....
^     ^
°  ° >
\    /
@
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #15 Dátum: 2010-02-18, 21:48:04 »

http://www.sonido.hu - itt van hangláda. Egy haverom megcsinálta az embermagas változatot, 1 db hangszóró van benne (SFR-200), és rohadt jól szól.

Te ez tök jó. Elsőre az embermagas szóról valami Beyma-hoz hasonló jutott eszembe tüdőszaggató robajjal, de ahogy nézem ez nem arról szól. Nem olvastam végig, de sztem arra jó, hogy nagy élethűséggel adjon vissza minden hangot.
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #16 Dátum: 2010-02-18, 22:27:04 »

Munkatársam is ettől a csávótól rendelt hangszórót, és ő is csak dícsérte, sajna még nem hallottam élőben, de ahogy elmondta, a zene szinte leválik a hangszórókról és a térben szól.
Én is valami hasonlót tervezek, csak kisebben egy pár 8cm-es Visaton hangszóróval amit nem rég szereztem. ^^
Naplózva

▼ ▼
   ▼
FzFx
"Megerősített" tag

Fox Entity

« Válasz #17 Dátum: 2010-02-19, 20:49:22 »

Te ez tök jó. Elsőre az embermagas szóról valami Beyma-hoz hasonló jutott eszembe tüdőszaggató robajjal, de ahogy nézem ez nem arról szól. Nem olvastam végig, de sztem arra jó, hogy nagy élethűséggel adjon vissza minden hangot.

Pontosan. A srác olyan torzítást is észrevett hallásügyileg, amit mi max műszerrel láttunk volna. És meg volt elégedve a teremtményével, meg én is hallottam. Nem gondoltam először, hogy abból jön a hang, főleg nem hogy 1db hangszóróból.
Naplózva

~(,;;,)~
Cthulhu is awaken....
^     ^
°  ° >
\    /
@
HungaryFox
"Megerősített" tag

Radioaktivista

« Válasz #18 Dátum: 2010-03-09, 20:51:24 »

Manapság sikeres vagyok elektrotechnikában :3

Tegnap megjavítottam 2 DB 4GB-s SAMSUNG MP4 lejátszót és máma egy nemtom milyen márkájú de jóféle 1 GB-s kibaszott nagy kijelzős MP4-et

-ez elsőnél a microUSB port tört le (hugom által)... elég nehezen sikerült visszaforrasztanom...
-a másodiknál a 2.5"os jack csatlakozó tört le (hugom imádja fogyasztani az MP4eket)de ezt könnyebb volt visszarakni
-a harmadiknál meg ki kellett vennem a helyéről a jack csatlakozót és újra ki kellett fesztíenem az érintkezőket, mert elkoptak, benyomódtak és nem érintkezett rendesen... itt az volt a szemétség hogy egyik oldalon a CPU másik oldalon a memória ami zavart, nehogy megsüssem

korábban meg egy 512-es ATI RADEON SAPPHIRE X1950et :D
-itt az elégtelen tápellátás miatt sztem a hűtés nem volt megfelelő, ezért egy-két alkatrész illesztése megtört és ezeket kellett újraforrasztani

várom mi lesz a következő kihívás :D
Naplózva
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #19 Dátum: 2010-03-09, 21:53:51 »

Ilyesmikkel rohamoztak meg amikor suliba jártam. Azelõtt szobai és autós erõsítõket hoztak. Nem jelentett nagy kihívást kikövetkeztetni mert leggyakrabban a végfok szállt el benne vagy a tápegység. Most egy DVD lejátszó van javítás alatt, annak a tápegységét javítanám ha itt kapnék hozzá cuccot (UC3842).
Naplózva

Don't worry,
Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
HungaryFox
"Megerősített" tag

Radioaktivista

« Válasz #20 Dátum: 2010-03-10, 05:16:57 »

Mi sajnos suliban sosem kapunk ilyesmit, mert az túl drága lenne, ha esetleg végleg elrontanánk =D

...a felnőttképzéses technikusok akik olyan balfaszok mint a föld és nem tudnak semmit, azok komplett laptopokat kapnak szétszerelgetés céljából =/
Naplózva
lastwolf
"Megerősített" tag

« Válasz #21 Dátum: 2010-04-07, 00:32:13 »

a frekvenciamenet nem a legsimább, (de gondolom ez alap)
a kérdésem, hogy ezt az értéket mennyire lehet korrigálni egy jó dobozzal?
Naplózva

Oldalak: 1 Nyomtatás 
« előző következő »

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 2.0 RC1.2 | SMF © 2006–2008, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!