fhu
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
2010-09-07, 09:20:24

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Keresés:     Részletes kereső
* Főoldal Súgó Bejelentkezés Regisztráció
+  fhu
|-+  Művészeti fórum
| |-+  Zenei alkotások
| | |-+  Reason 4
« előző következő »
Oldalak: 1 Nyomtatás
Szerző Téma: Reason 4  (Megtekintve 155 alkalommal)
joehero
Újonc

Nem elérhető Nem elérhető

Houriai Kéksárkány

« Dátum: 2010-07-28, 12:42:00 »

Mivel az égadta világon senki nem használja ezt a programot, mert azt mondják hogy bonyolult, ezt szeretném megcáfolni ebben a kis témában, mivel én is ezzel dolgozom.

Eredetileg a program tuc-tuc zajszerzésre való, de a folk-tól, a transzon át a klasszikus instrumentális zenéket is megírhatjuk vele. A program hangszerskálája nagyon jól bővíthető, ha esetleg van mikrofonunk, vagy értünk a hang torzításához, vagy generálásához. (pl.: felvehetjük fele a gitárunk húrjainak hangjait, és a számainkban az szólalhat meg)
A program képes a hangtorzításra, ezalatt azt értem, hogy ha felveszed a zongora egyvonásos C hangját, akkor abból a program élkészíti a D-t, E-t, F-et is, és így tovább. (viszont ha megtehetjük, inkább azokat a hangokat is vegyük fel)

http://www.p5audio.com/images/reason%20pic.jpg

A Reason midivel dolgozik, ahogy a legtöbb zeneszerző program is, a MIDI jelek segítségével játssza le időben a hangokat. Van lehetőség a MIDI importálására, és exportálására is (viszont csak zongora hangszerrel,  de ki lesz javítva a Reason 5-ben, Augusztus 22-ére) A Reason-ból Wav-ot exportálhatunk, 96 KHz-et, 24 bit sűrűségűt. Az idősávon beállítható az ismétlődés, vagy a tempó váltakozása is.

http://www.kreativsounds.com/images/propellerheads/propellerheads-reason-4-sequencer-2.png

A kezelőfelület valóban bonyolult, de ez teszi később lehetővé, hogy a legprofibb műveket készítsük el. A hangszercsomagokat refill-eknek hívják, és hivatalos refill-ből nagyjából 35 GB van az interneten. Ebből én kb 14-et használok.
Egy hét ismerkedés után a program nagyon barátságos lesz, de még számomra is tartogat néha újdonságot.

http://www.soundonsound.com/sos/aug06/images/reason4matrix_l.jpg

Röviden, tömören ennyi a Reason-ról, a többit meglepetésnek hagyom. Érdemes kipróbálni!
És hogy miért?
1. Először is azért, mert én mondom :)
2. A hangszerek remekül bővíthetők, Legyen az elektronikus, vagy valódi.
3. Akár generálhatunk is hangokat a programon belül, erre leginkább a malström, és a thor eszköz alkalmas, de a subtractor is képes rá.
4. Profi szekvenszer, ahol megváltoztathatjuk a dallamok erősségét, rezonanciáját, megváltoztathatjuk az ütemet (pl.: az első 10 mp-ben 100 bpm, a következőben meg 80 bpm) A dallamokat csoportokba sorolhatjuk, ami megkönnyíti a rendezést, a jobb oldalon lévő ablakkal pedig rengeteg játszás módot gyakorolhatunk, többek közt: Staccato, Marco, Arco, Expressivo.
5. Térhatást, vagy egyéb effekteket is használhatunk, így olyan mint ha a fülünkbe muzsikálnának :) (a kedvencem, hogyha megállítod a zenét, akkor nem egyből áll le, hanem elfoszlik a hang, de ez térhatás effektektől függ)
6. A szerzeményeidet 100 kb-os fájlokban bárkivel megoszthatod, azzal a feltétellel, ha az illető rendelkezik a programmal, és azzal a refill-el amivel megírtad.

A hátrányáról, még mindíg csak annyit tudok mondani, hogy nem teljes képernyős. Kellemes zeneszerzést!

Ja, és hogy ne térjek el a témától, itt van néhány szerzeményem:
http://www.youtube.com/watch?v=C52saLuVmtE
http://www.youtube.com/watch?v=qEOm8JRQUvQ
http://www.youtube.com/watch?v=cktDZkTHA7Q
http://www.youtube.com/watch?v=K_6QVIh89jI
http://www.youtube.com/watch?v=ioDtJXW6Tws
http://www.youtube.com/watch?v=Xv5xkhZAFig
http://www.youtube.com/watch?v=vqMRgZREMhY
http://www.youtube.com/watch?v=u-FqFTI5xQk
http://www.youtube.com/watch?v=_cWAZy-2904
http://www.youtube.com/watch?v=RKZEp_lzRw4
Naplózva

L'amitié reçoit le nouveau sens si nous faisons connaissance avec cela.
Duke

« Válasz #1 Dátum: 2010-07-28, 12:51:13 »

Igazából ezeket FL Studióval is meg lehet csinálni, a zene progik szinte ugyanazok(szinte mind eredetileg tuc-tuc ra van csinálva) csak attól függ hogy kinek melyik tetszik, melyiket tudja megtanulni.

A zenéid meg jók, videó játékokhoz kéne zenét írnod.
Naplózva
joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #2 Dátum: 2010-07-28, 12:53:38 »

Véleményem szerint ez az egyik leghasznosabb program zeneszerzésre. A pozitív kritikát viszont nagyon köszönöm.
Naplózva

cuddleslapine
Újonc

cuddleslapine

« Válasz #3 Dátum: 2010-07-28, 15:34:50 »

nekem fennvan a reason, csak számomra nagyon bonyolult :P
sose vettem még a fárdtságot, hogy átnézzem, mert mikor megnyitom, bejön a demo song és már az bonyolult, és elmenekülök >.< :P
én gagyibb progikat használok, mint p la mixcraft 4 + a guitar pro 5 combo :P

de már nagyon szeretném megtanulni használni, mert tényleg nagyon jó zenéket lehet vele írni, a youtubeon láttam egy csomó szimfónikus metál számot is amit ezzel írtak, szóval ezzel tényleg bármilye nstílust meg lehet írni
Naplózva

joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #4 Dátum: 2010-07-28, 16:04:19 »

Ha rászánod az egyik délutánod felét, vagy a reggeledet, már meg is tudod tanulni.
Naplózva

cuddleslapine
Újonc

cuddleslapine

« Válasz #5 Dátum: 2010-07-28, 16:18:59 »

hát igen meg még fogalmaknak utánanézni, mi mit jelent... mármint pl a compressor mit csinál, etc...
(bár ezeket pont tudom)
de amúgy az lesz, mert mixcrafttal eléggé korlátozott zenét lehet létrehozni
Naplózva

joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #6 Dátum: 2010-07-28, 16:50:41 »

Ez a beszéd!

Én nem tudom mi a compressor, de mégis szokták szeretni az emberek a műveim :)
Naplózva

Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #7 Dátum: 2010-07-28, 17:41:43 »

Reason az élvonalban szereplő progi, általában a studiok is ezzel vagy a Cuebase-zel szoktak dolgozni.

Nekem az ACID pro is keresztbe tud tenni, szórakoztam vele, de valahogy nem zeneszerzésre születtem.
Filmzenénél nem hiszem, hogy kompresszorra vagy limiterre szükséged lenne, mert nem fogod túllépni a 0dB-t ha a hangszerek hangját szépen beállitgatod egyenként. Nem is cél a 0dB, inkább a halk-hangos részek közti különbségekkel kell jól játszani.
Naplózva

Don't worry,
 Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
Macron
"Megerősített" tag

twitter utáló

« Válasz #8 Dátum: 2010-07-28, 19:47:30 »

Például MSN-en segíthettek is egymásnak, beszélgetni erről, élőben technikai támogatást nyújtani, részeredményeket megmutogatni, együtt örülni ;) ;)

Szerk.: vagy akár itt a fórum keretein belül is.
Naplózva

A tejbegrízben a legjobb dolog a kakaó.

Fotóim: Art-work, Flickr
 ▼ ▼
   ▼
cuddleslapine
Újonc

cuddleslapine

« Válasz #9 Dátum: 2010-07-28, 21:38:32 »

az a baj, h. énbennem benne van az, h. most hú leülök és alkotn iemg minden, csak én ezt azonnal akarom, és átlalbáan ötletm sincs, és amint meglátom azt a sok cuccot, ami kijön a hozzáadás menüben... hát a szívroham kerülget, hogy mik ezek...
Naplózva

joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #10 Dátum: 2010-07-28, 23:26:34 »

Szerintem egyáltalán nem bonyolult... Egy kis angol tudás, egy kis számtech, és egy hét elteltével már profin kezeled a programot. (de persze én 4-5 éve használom, de még mindig van benne nekem újdonság)
Naplózva

Duke

« Válasz #11 Dátum: 2010-07-28, 23:32:11 »

Szerintem egyáltalán nem bonyolult... Egy kis angol tudás, egy kis számtech, és egy hét elteltével már profin kezeled a programot. (de persze én 4-5 éve használom, de még mindig van benne nekem újdonság)

Úgy könnyű mondani hogy te már tudod használni, most visszanézve én sem értem mi volt olyan bonyolult az FL Studioba de anno hónapok kellettek ahhoz h rájöjjek mi mire jó.
Naplózva
Ralesk
Az Admin Gárda Felső Kasztja

Alapító / Fórumtracskoló

« Válasz #12 Dátum: 2010-07-29, 02:25:03 »

az a baj, h. énbennem benne van az, h. most hú leülök és alkotn iemg minden, csak én ezt azonnal akarom, és átlalbáan ötletm sincs, és amint meglátom azt a sok cuccot, ami kijön a hozzáadás menüben... hát a szívroham kerülget, hogy mik ezek...

A trackerek ilyen szempontból egész egyszerűek.  Fogsz egy hangmintát, C-4 az eredeti hangja, D-4-en annál annyival magasabbra van transzformálva, hogy d’ legyen belőle :)  stb.  A billentyűzeted meg egy zongorává válik:

`  1   C#  D#  4   F#  G#  A#  8  C#  D#  -  =   backspace
tab  C   D   E   F   G   A   H   C   D   E   [   ]  return
caps  a   C#  D#  f   F#  G#  A#  k   l   ;   '   \   rtrn
shift   C   D   E   F   G   A   H   ,   .   /   shift

Aztán persze hogy vicces legyen, vannak effektek, de ezek is tökegyszerűek, szerintem :)
Naplózva

joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #13 Dátum: 2010-07-29, 09:55:32 »

... Nos ki kell hogy ábrándítsalak... A billentyűzet ugyanaz marad, leginkább egérrel lehet zongorázni, hozzá készített szoftverrel, vagy igazi szintetizátorral, amit a gépre kötsz.

De a propellerhead, a reason fejlesztője írt hozzá ilyen szoftvert, de a reason 5-ben, elméletileg be lesz építve.
Naplózva

Ralesk
Az Admin Gárda Felső Kasztja

Alapító / Fórumtracskoló

« Válasz #14 Dátum: 2010-07-29, 12:24:13 »

... Nos ki kell hogy ábrándítsalak... A billentyűzet ugyanaz marad, leginkább egérrel lehet zongorázni, hozzá készített szoftverrel, vagy igazi szintetizátorral, amit a gépre kötsz.

De a propellerhead, a reason fejlesztője írt hozzá ilyen szoftvert, de a reason 5-ben, elméletileg be lesz építve.

Én a trackerekről beszéltem, nem is a Reasonról :)
Naplózva

midsplidskin
Troll

Neo testőre

« Válasz #15 Dátum: 2010-07-29, 12:31:45 »

kockák...    ;D

Naplózva

Elhitettem az emberekkel, hogy nem létezem.

katt ide

▲
 ▲ ▲

A szitály veled van

strand-pancsikolás
joehero
Újonc

Houriai Kéksárkány

« Válasz #16 Dátum: 2010-07-29, 12:38:06 »

Én a trackerekről beszéltem, nem is a Reasonról :)

elnézést, nem figyeltem :)
Naplózva

cuddleslapine
Újonc

cuddleslapine

« Válasz #17 Dátum: 2010-07-29, 16:40:57 »

a trackereknél én meg az effektes oszloppal vagyok bajban, a zenei része megy, ilyen nagyon alap, sima dallamokat írtam trackerrel (modplug) de kb ennyi...
persze az is olyan, hogy ha nekiülök, akkor 1 hét és máris profin fog menni.
Naplózva

Duke

« Válasz #18 Dátum: 2010-07-29, 19:35:31 »

kockák...    ;D

Látom ma elemedbe vagy.
Naplózva
Deep
"Megerősített" tag

woodhacker

« Válasz #19 Dátum: 2010-07-29, 20:37:30 »

A trackerek ilyen szempontból egész egyszerűek.  Fogsz egy hangmintát, C-4 az eredeti hangja, D-4-en annál annyival magasabbra van transzformálva, hogy d’ legyen belőle :)  stb.  A billentyűzeted meg egy zongorává válik:

<style type="text/css">.b { color: white; background-color: black } .w { color: black; background-color: white; } .g { color: #999; }</style><pre>
<span class="g">`  1</span>   <span class="b">C#</span>  <span class="b">D#</span>  <span class="g">4</span>   <span class="b">F#</span>  <span class="b">G#</span>  <span class="b">A#</span>  <span class="g">8</span>  <span class="b">C#</span>  <span class="b">D#</span>  <span class="g">-</span>  <span class="g">=</span>   <span class="g">backspace</span>
<span class="g">tab</span>  <span class="w">C </span>  <span class="w">D </span>  <span class="w">E </span>  <span class="w">F </span>  <span class="w">G </span>  <span class="w">A </span>  <span class="w">H </span>  <span class="w">C </span>  <span class="w">D </span>  <span class="w">E </span>  <span class="g">[   ]  return</span>
<span class="g">caps  a</span>   <span class="b">C#</span>  <span class="b">D#</span>  <span class="g">f</span>   <span class="b">F#</span>  <span class="b">G#</span>  <span class="b">A#</span>  <span class="g">k   l   ;   '   \   rtrn</span>
<span class="g">shift</span>   <span class="w">C </span>  <span class="w">D </span>  <span class="w">E </span>  <span class="w">F </span>  <span class="w">G </span>  <span class="w">A </span>  <span class="w">H </span>  <span class="g">,   .   /   shift</span>
</pre>

Aztán persze hogy vicces legyen, vannak effektek, de ezek is tökegyszerűek, szerintem :)

Ühhh, azt a sok kódot, volt türelmed hozzá...? Elnézést, csak nem láttam a kódtól az idézetet :D

Ezzel a számitógép billentyűzet midi billentyűvé alakitásával egy nagy alapvető probléma. Nem 'érzik' a gombok, hogy most megsimogattad, vagy nagybunkóval nyomtad meg. Ugyanis a midi a hangjegy mellé több infót is tárol, legfőképpen az erősségét. 0-127ig terjedő (velocity) értékekkel mondja meg, hogy hogyan ütöttél le egy hangot. Ebből az adott virtuális hangszer (VSTi) tud következtetni, hogy hogyan szólaljon meg. Ha egy hangra csak egyetlen layerben mintavett, akkor csak a hangerején fog változtatni. Jobb hangszerek egy hangra 5 layerben mintavettek, igy más minta szólal meg ha ütöd-vágod a billentyűt és más ha félve nyomod le (meg még ezek közt 3 variáció). Nyilván lehetne ezt fokozni 128 layerig, de az 5 is élethű az emberi fülnek. Ha ezt csak 101 gombos májkrószoft dedikált klaviatúrával játszaná fel, akkor mindegyik hangjegy ugyanazt a velocity értéket kapná  és utólag kéne 'életet lehelni' az előadásba, egyenként állitgatva minden hangjegy erősségét.
Naplózva

Don't worry,
 Be Furry!
         ((((
           {   '>
           /  ,\
          /_/  /
              ===//="======
/
cuddleslapine
Újonc

cuddleslapine

« Válasz #20 Dátum: 2010-07-29, 20:40:12 »

de ezt a trackerban át lehet írni kézzel, ott is van velocity asszem
Naplózva

Oldalak: 1 Nyomtatás 
« előző következő »

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott Powered by SMF 2.0 RC1.2 | SMF © 2006–2008, Simple Machines LLC Szabványos XHTML 1.0! Szabványos CSS!